Samenwerken is een vak

Op school worden kinderen voorbereid op het volwassen leven. Ze leren een heleboel over dingen waar ze later mee te maken kunnen gaan krijgen. Ontzettend belangrijk natuurlijk, maar de vraag is natuurlijk: welke vaardigheden heeft iemand eigenlijk het hardst nodig in het volwassen bestaan.

Je kent waarschijnlijk de discussies wel over de (on)zin van wiskunde in je pakket. Waar heb je dat toch voor nodig? Of de Franse taal? Hoe zinnig is Latijn of Oud Grieks. Interessante vragen waar meestal een onbevredigend antwoord op kwam, want het brein van een tiener is niet gericht op wat later wijsheid gaat worden.

Wat ik heel erg bijzonder vind is waarom op school het vak Samenwerking niet gegeven wordt. Ieder mens zal in zijn leven moeten samenwerken (tenzij je als kluizenaar je leven volledig alleen wilt inrichten, maar zo iemand ben ik nog niet tegen gekomen).Hoe dan ook, samenwerken is best ingewikkeld en dus ook voor tieners die vooral gericht zijn op het ik, het hier en het nu. 

Voor samenwerken is veel nodig; inlevingsvermogen, afstemmen, aanvoelen, vooruitkijken,  reflectie en nog veel meer. Dit soort vaardigheden moet je gaandeweg je leven maar ergens leren. En als je het niet goed genoeg geleerd hebt, word je daar keihard op afgerekend. Je wordt apart gevonden, vreemd aangekeken en buitengesloten. Niet aardig maar wel realiteit. 

Dus daarom pleit ik voor meer aandacht voor het vak Samenwerken binnen school. Met De Haalbare Kaart denken we graag mee over hoe dat vorm kan krijgen.

 

Bert Bos

Met De Haalbare Kaart breng ik teams letterlijk in kaart en help ik om de energie binnen een team de juiste kant op te laten stromen. Ik gun ieder een prettige werkvloer zonder irritaties en zonder gedoe.