Zoek de 10 verschillen

Voor mij geen verre reis dit jaar. Ik zit hier op een natuurcamping in Voorst, een rustig dorpje niet ver van de IJssel ergens tussen Apeldoorn en Zutphen. Wat een prachtig plekje hebben we hier gevonden. Allemaal vriendelijke mensen, een wonderschone natuur, heerlijk weer en schitterende uitzichten.

Om te kunnen genieten hoeven we niet ver weg te gaan. De reis van huis hierheen duurde nog geen drie kwartier en toch heb ik het idee in Zuid Europa te zijn. Het gras is in deze zomer geel, de struiken zijn verdord en de gewassen op het veld lijken de kop te laten hangen. Dus ook daarvoor hoef je niet ver te reizen tijdens een zomer zoals dit jaar.

Op vakantie zoeken we de dingen die anders zijn dan wat we gewend zijn. We willen weten hoe het leven er uitziet aan de andere kant van de Veluwe, het continent of -nog verder- aan de andere kant van de wereld. We houden van de verschillende landschappen, de verschillende volkeren en culturen.

Waarom houden we toch zo van de verschillen tijdens onze vakantie? Wat zorgt er toch voor dat we kilometers willen overbruggen om al die verschillen te ervaren? Omdat het ons verrast. Maar vooral omdat we als toerist er niet echt een onderdeel van zijn. We hoeven er niet echt iets mee. We blijven toeschouwer en kijken met gereserveerde afstand naar de verschillen. We kunnen er ongestoord iets van vinden en ons er ongestoord een mening over vormen. Zolang het maar leuk blijft.

In ons dagelijkse bestaan -in het hier en nu- hebben we meer moeite met al die verschillen. We kunnen ons niet gedragen als een toerist die op afstand blijft. Met de verschillen tussen de mensen in ons gezin, in onze familie, de buurt of op het werk moeten we namelijk wel degelijk iets, we zijn er immers een onderdeel van. En dat is wat anders dan vakantie vieren. Dat is best hard werken.

Terwijl we het misschien wel over hetzelfde fenomeen hebben. Hoe verhoud ik me tot de ander die zich niet zoals ik gedraagt. Vind ik het leuk, interessant of juist helemaal niet? In het hier en nu kun je niet zomaar je spullen oppakken en een andere camping opzoeken. Je zult er mee moeten dealen op een of andere manier.

Daarom een uitnodiging: maak een avonturenreis in de Wereld van Verschil binnen je eigen omgeving en ontdek hoe mooi het dichtbij huis kan zijn. Niet als een toeschouwer, maar als een actieve reiziger.

Bert Bos

Met De Haalbare Kaart breng ik teams letterlijk in kaart en help ik om de energie binnen een team de juiste kant op te laten stromen. Ik gun ieder een prettige werkvloer zonder irritaties en zonder gedoe.