Waarom loopt het niet optimaal?

Je denkt leuke collega’s te hebben, collega’s die dezelfde motivatie hebben en goed werk willen leveren. Collega’s die elkaar ondersteunen als het nodig is, maar elkaar ook durven aanspreken als iets niet goed gaat. Maar op een of andere manier loopt het toch niet zoals je verwacht en zoals je hoopt. Op een of andere manier klopt het niet. Ondanks al die positieve verwachtingen en instellingen voelt het alsof iemand op de rem staat en zand in de raderen strooit. Maar wie dan, wat dan????

De vinger niet op de gevoelige plek?

Je probeert te achterhalen waarom het niet optimaal loopt. Je wilt je vinger erop kunnen leggen zodat je ook weet hoe je kunt ingrijpen. Waar zit dat zand en waar wordt er op een rem getrapt? Je ziet genoeg kleine dingen die niet soepel verlopen, kleine irritaties, suffe miscommunicatie of onnodige fouten. Maar je ziet ook dat deze kleine dingen niet echt HET probleem kunnen zijn. Kortom, het lukt je maar niet om de vinger op de gevoelige plek te leggen. Je voelt je ongemakkelijk, want je wilt zo graag de geest weer in de fles krijgen en smeerolie toedienen zodat alles weer soepeltjes verder kan gaan. Maar helaas dus…

Wat dan wel ?

Doorzoeken tot je een ons weegt lijkt me niet de juiste manier om aan het probleem te werken. Voor je het weet escaleert het en ben je verder van huis. Mensen kruipen meer en meer in hun schulp of gaan naar anderen wijzen als veroorzaker van de situatie. En dat is wel het laatste wat je wilt. Je kunt natuurlijk ook zelf iets uitproberen: het team bij elkaar roepen en vertellen dat het zo niet verder kan, mensen een andere taak geven, personen naar een andere afdeling sturen of …… 

Het probleem met deze oplossingen is dat ze iets aan de vorm doen maar niet aan de inhoud. Als mensen niet goed met elkaar samenwerken, dan moet vooral gekeken worden naar de onderlinge verhoudingen. Als de onderlinge verhoudingen goed zijn, is men ook bereid om iets voor elkaar te doen, een stapje harder te lopen of elkaar te ondersteunen of te corrigeren. Het is van wezenlijk belang dat men elkaar serieus neemt en met elkaar in gesprek gaat over het hoe en wat.

De Wereld van Verschil

In de Wereld van Verschil wordt duidelijk waarom we doen wat we doen, maar vooral ook wat we nodig hebben om goed te kunnen samenwerken. In de Wereld van Verschil is het veel makkelijker om elkaar aan te spreken op gedrag, maar ook op wat we aan elkaar waarderen of lastig vinden. Tijdens een workshop of training ontstaat nieuwsgierigheid en betrokkenheid omdat duidelijk wordt dat de verschillen erbij horen en verklaarbaar zijn.

Dus:

Als je echt iets wilt veranderen op het werk, de sfeer wilt verbeteren of de samenwerking een boost wilt geven: neem contact op met De Haalbare Kaart en er gaat een andere wereld voor je open; een wereld van begrip en openheid. De Haalbare Kaart maakt graag het verschil voor jouw werk!