Nieuw voor tieners en jongvolwassenen

Tieners en jongvolwassenen kijken op hun eigen manier naar de (buiten)wereld. De meesten oriënteren zich vooral op het hier en nu. Maar door hun omgeving worden ze vaak ook bevraagd op hun toekomstplannen. “Wat wil je later worden, wat ga je doen als je klaar bent met school?” Het zijn voor veel jongeren en jongvolwassenen lastige of zelfs irritante vragen omdat ze zich daar lang niet altijd mee bezig (willen) houden. Weten zij veel…. Dat komt later wel!

Ouders, docenten en begeleiders denken daar vaak anders over. Ze vinden vaak dat de toekomst op de stoep staat.  De Haalbare Kaart probeert een brug te slaan tussen de jongeren en die anderen. Al denken ze verschillend, ze hebben beide gelijk vanuit hun eigen perspectief.

Allereerst: Ik vind het belangrijk dat een jongere zicht krijgt op zichzelf, ook al is hij/zij nog heel erg in ontwikkeling. Wie ben ik eigenlijk? Wat is belangrijk voor mij? Wat voor vrienden wil ik hebben? Wat vind ik vreemd of juist normaal? Thema’s waar jonge mensen dagelijks (vaak onbewust) mee bezig zijn. Zowel thuis, op school als in hun vriendenkring, of ze nu 11 of 20 jaar oud zijn.

Vooral de vraag “Wie wil ik zijn?” vind ik belangrijk. En aan de hand hiervan komt de vraag: “Wat heb ik nodig om die persoon te zijn?”. En hiermee wordt dan een brug geslagen naar de toekomst.

De vloermat met De Wereld van Verschil Young Talent is de basis voor een nieuwe manier om tieners en jongvolwassenen verder te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Deze methodiek (met aanvullende werkvormen) geeft hen inzicht in wie ze zijn en wie ze willen worden. En niet onbelangrijk: hoe kunnen ze hiermee dealen in een dynamische wereld vol afleiding en verleidingen.

 

Bert Bos

Met De Haalbare Kaart breng ik teams letterlijk in kaart en help ik om de energie binnen een team de juiste kant op te laten stromen. Ik gun ieder een prettige werkvloer zonder irritaties en zonder gedoe.