6 redenen om je collega’s beter te leren kennen

Hierbij geef ik je 6 goede redenen om eens anders naar mensen te kijken. Het kan héééél verrijkend zijn!
 
 
1.   Je hebt vaak een beperkt of verkeerd beeld van elkaar.

We interpreteren het gedrag van anderen. We vinden dat iemand sympathiek doet, of juist eigenaardig. We denken dat iemand goed bezig is of er een potje van maakt. Deze meningen zijn vaak gebaseerd op een indruk die we ooit van iemand hebben gekregen. Misschien omdat je over die persoon hebt horen vertellen of omdat je iets van hem/haar hebt gezien.

Vervolgens zijn we vaak onbewust op zoek naar bevestiging van die eerste indruk: “Zie je wel, ik heb het altijd al gedacht”. En voordat je het weet heeft die mening zich vastgezet in je hoofd. Maar wie zegt dat die eerste indruk ook klopt?

2.   Jullie gaan makkelijker communiceren

Als je niet meer op die eerste indruk afgaat maar open staat voor nieuwe indrukken, kun je ook beter in gesprek gaan met elkaar. Vooroordelen daarentegen, blokkeren de communicatie. Als die (voor)oordelen wegvallen, komt nieuwsgierigheid om de hoek kijken. En nieuwsgierigheid geeft ruimte aan nieuwe indrukken en meer communicatie.

3.   Er ontstaat een opener sfeer op de werkvloer

Er ontstaat meer openheid als er meer uitgewisseld wordt over wat we denken, vinden en voelen. We voelen ons wellicht kwetsbaarder, maar die kwetsbaarheid zorgt ook voor meer openheid en meer aandacht voor elkaar

4.   Collega’s voelen zich meer erkend

We willen allemaal serieus genomen worden. En dat kan niet als mensen de schijn ophouden en doen alsof. Als mensen zich verschuilen achter een masker, dan levert dit onveiligheid op, aan beide kanten van het masker. Daarom; gun jezelf en je collega’s een dierbare kennismaking. Leer elkaar kennen, leer elkaar begrijpen en leer elkaar vertrouwen. Dit levert een duurzaam werkklimaat op waar het team heel lang plezier van zal hebben.

5.   Werkplezier leidt tot betere resultaten op de werkvloer.

Als medewerkers lekker in hun vel zitten en zich erkend voelen, dan komen zorgt dit tot werkplezier. En dat leidt weer tot betere resultaten omdat er ruimte ontstaat voor ontwikkeling en groei. Ruimte die nu niet opgaat aan onvrede, ongemak en onrust.

6. Collega’s die met plezier naar hun werk gaan willen niet weg.

In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het heel belangrijk om goede medewerkers aan je te binden. Aangezien werkplezier werkt als een sterk bindmiddel, is het heel zinnig om hiervoor te zorgen. Het wordt beloond met een trouwe club collega’s!

Wil je weten hoe collega’s elkaar beter kunnen leren kennen: www.dehaalbarekaart.nl

Bert Bos

Met De Haalbare Kaart breng ik teams letterlijk in kaart en help ik om de energie binnen een team de juiste kant op te laten stromen. Ik gun ieder een prettige werkvloer zonder irritaties en zonder gedoe.