Meer sociale veiligheid
Als je op een bouwplaats loopt, dan is het heel normaal als de bouwvakkers een helm op hun hoofd hebben en stalen neuzen in hun schoenen. Dit is nu eenmaal verplicht en ondertussen ook ingeburgerd. Daar hoor je niemand meer over; fysieke veiligheid is geen thema meer.
Maar hoe is het met de sociale veiligheid op de werkvloer gesteld? Hoe veilig voelen de mensen zich als het niet om fysieke thema’s gaat. Kunnen ze zijn wie ze willen zijn of moeten ze zich anders voordoen dat ze het zelf willen? Deze vraag is veel ingewikkelder en is dan ook moeilijk te beantwoorden. Want wat is sociale veiligheid eigenlijk?
Voelen vrouwen zich veilig op de werkvloer? Worden lhbt’ers geaccepteerd? En hoe zit het eigenlijk met roodharigen, buitenlanders, bruinknopigen, grootschoenigen of andere niet-standaard mensen? Wat is eigenlijk ‘de standaard’?
Sociale veiligheid kun je niet organiseren met een veiligheidshelm of handschoenen. Maar hoe dan wel?
Tijdens een training rondom dit thema komt heel veel boven tafel. Dingen die vaak onbesproken blijven maar er wel degelijk zijn.
In de Wereld van Verschil gaan we aan de slag met oordelen, vooroordelen en een hoe je hier op een gezonde en veilige manier mee kunt omgaan.
Theo de G.
Je let er eigenlijk niet zo op, maar je bent toch al snel en onbedoeld aan het generaliseren. En dat is meestal niet goed!