Meer onderling vertrouwen
Als men elkaar niet vertrouwt, dan ontstaan er nare situaties op de werkvloer. Mensen groeten elkaar hooguit bij binnenkomst maar lopen het liefst met een bochtje om elkaar heen. Overleggen gaan moeizaam en het liefst duren dit soort bijeenkomsten zo kort mogelijk. Afspraken komt men niet na, en in het ergste geval gaat men elkaar tegenwerken. Rekening houden met de wensen van die ander hoort er niet meer bij. Het is heel vervelend/pijnlijk als er geen onderling vertrouwen is. Maar ja, hoe dan wel?
Ben je iemand die van huis uit ‘goed van vertrouwen’ is of moet iemand het eerst verdienen? En wat doe je als jouw vertrouwen in iets of iemand geschaad wordt? Vaak betekent dit dat het thema onbesproken blijft maar dat er wel een grimmige sfeer kan ontstaan. Want waarom zul jij je nog wel aan je afspraken of deadlines houden, als jouw collega dat niet doet. Er zal eerder een sfeer ontstaan met veel jij-bakken in plaats van dat er een constructief gesprek ontstaat.
Tijdens de training wordt er aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Wat is vertrouwen?
- Hoe zou de samenwerking eruit zien als er ‘blind vertrouwen’ zou zijn?
- Wanneer voelen we ons veilig?
- Wat is er nodig om meer vertrouwen te krijgen in elkaar?
- Hoe zorgen we ervoor dat dit vertrouwen kan blijven bestaan?
Abdul M.
Door aandacht te besteden aan het begrip vertrouwen merkte ik hoe belangrijk het is voor goede samenwerking. Voorheen deed ik gewoon mijn ding, maar nu is het toch anders.