Altijd hetzelfde met jou!
Het is maar een kort en raar zinnetje; want wat staat er eigenlijk? Taalkundig gezien ís het niet eens een goede zin. Maar je zult het zinnetje wel kennen en er iets ongemakkelijks bij voelen. Er wordt iemand iets naar het hoofd geslingerd vanuit irritatie. Die ander heeft weer eens iets gedaan waar de spreker geen zin in heeft. En dat zal die ander weten ook. De toon is gezet!
Wat zal de reactie zijn op dit verwijt? Waarschijnlijk geen open gesprek om de irritatie rustig te bespreken. In plaats daarvan zal de ontvanger van de boodschap waarschijnlijk in de verdediging schieten en excuses aanbieden óf hij zal de tegenaanval kiezen.
Maar of dit de situatie er beter op gaan maken is maar zeer de vraag. Er ontstaat waarschijnlijk een machtspelletje tussen beide personen. Een machtspelletje waarbij vooral verliezers zijn.
Als je in een team zit waar er vooral naar de ander gekeken wordt als er iets niet goed gaat, dan ontstaan er ook machtspelletjes. Wie heeft de grootste mond, wie komt het meest gevat uit de hoek en wie schuift de verantwoordelijkheden van zich af? De dynamiek binnen het team wordt vaak gedomineerd door ‘duikgedrag’.
Dat doet het team meestal geen goed. Deze zogenoemde duikers hebben de neiging om de verantwoordelijkheid bij anderen te leggen om zelf buiten schot te blijven. En zo ontstaat er een sfeer binnen het team die grimmig kan worden, het onderlinge vertrouwen neemt af en de kwaliteit van het team wordt er niet beter op.
Wat is er nodig om dit te voorkomen? Om te beginnen moet er geluisterd worden naar de reden van de irritatie, waar komt het vandaan, wat zegt het over de personen enzovoort. Maar vooral: wat kunnen andere teamleden hierin doen. Hoe gaat het team hiermee om. Spreekt men elkaar aan op het gedrag of gaan ze mee in het ‘jij-bakken’? Duik in De Wereld van Verschil om de basis van ons persoonlijke gedrag te ontdekken en te ervaren wat het effect is op het team. En voorkom het jij-bakken.
Bert Bos
Met De Haalbare Kaart breng ik teams letterlijk in kaart en help ik om de energie binnen een team de juiste kant op te laten stromen. Ik gun ieder een prettige werkvloer zonder irritaties en zonder gedoe.